› Direct naar:  

Home   Thema's   Sociaal leven   Discriminatie

Discriminatie

Discriminatie betekent dat mensen onterecht een verschillende behandeling krijgen. Discriminatie is mogelijk op basis van geslacht, godsdienst, handicap, leeftijd, afkomst, huidskleur, ras, burgerlijke staat en seksuele voorkeur.
Onderscheid maken hoeft niet altijd discriminatie te zijn. Iemand die discrimineert, maakt verschil op basis van kenmerken die er niet toe doen. Als iemand zonder rijbewijs solliciteert op een baan als vrachtwagenchauffeur en wordt afgewezen, dan is dat geen discriminatie. Het is wel discriminatie, als iemand de baan niet krijgt omdat hij of zij moslim is of vrouw.

Discriminatie is verboden

Discrimineren mag niet. Dit staat in artikel 1 van de Grondwet en in de Algemene wet gelijke behandeling. Deze wetten bepalen dat iedereen in Nederland in gelijke gevallen gelijk behandeld moet worden. Ook staat in het Wetboek van Strafrecht dat niemand uitlatingen mag doen die discriminerend zijn. Aanzetten tot haat en discriminatie is ook strafbaar.

Voorbeelden van discriminatie

  • U bent vrouw en u verdient een lager salaris dan uw mannelijke collega, terwijl u evenveel dienstjaren, opleiding en ervaring heeft.
  • U bent homoseksueel en u reageert op een vacature als leerkracht op een christelijke basisschool. U voldoet aan alle eisen, maar u wordt niet aangenomen.
  • Uw kind wordt gepest omdat hij er 'anders' uitziet: hij heeft een hazenlip.
  • Op uw 55e solliciteert u op een functie die u op het lijf geschreven is. U behoort tot de 2 kandidaten die overblijven na een paar ronden. U krijgt een afwijzing. Als u de contactpersoon bij de personeelsafdeling belt, hoort u dat de voorkeur is gegeven aan de jongere kandidaat.

In actie komen

Kom in actie als u gediscrimineerd wordt of als u het ziet gebeuren. Misschien heeft u iets aan de tips tegen discriminatie, of kunt u steun en hulp van anderen goed gebruiken.

Achtergrondfoto