› Direct naar:  

Home   Thema's   Vervoer en mobiliteit   Taxivervoer

Speciaal taxivervoer

Heeft u een beperking? Kunt u zelf niet fietsen of autorijden? En kunt u ook niet meer gebruik maken van het openbaar vervoer?

Dan komt u misschien in aanmerking voor speciaal taxivervoer.

PlusOV (voorheen Regiotaxi)

Speciaal taxivervoer is bijvoorbeeld reizen met PlusOV. Inwoners van de gemeente Deventer (en de gebieden Noordwest-Overijssel, Salland en Vechtdal) kunnen reizen met PlusOV als u een Wmo-indicatie heeft van de gemeente. De gemeente kijkt waarvoor u het speciale vervoer nodig heeft en wat uw gezondheidsproblemen zijn. De gemeente besluit vervolgens of u voor speciaal taxivervoer in aanmerking komt. Als dat zo is, krijgt u meestal een speciale pas (wmo-taxipas). Hiermee krijgt u toegang tot het vervoer en korting op de kosten ervan.

Voor meer informatie en aanvragen kunt u contact opnemen met het Sociaal team in uw wijk

Per 1-1-2017 is de openbaar vervoer functie van Regiotaxi Salland in de gemeente Deventer gestopt. Mocht er bij u in de buurt, geen openbaar vervoer aanwezig zijn, dan kunt u eens kijken bij burenhulpdiensten die ook vervoer aanbieden. Hier vindt u een overzicht van deze lokale initiatieven.

Valys

Wilt u langere afstanden reizen, dan kan dat met Valys. Valys is bovenregionaal vervoer: meer dan 5 OV-zones vanaf uw woonadres. U kunt met Valys ook een treinreis met een taxirit combineren.

Om met Valys te kunnen reizen heeft u een Valys-pas nodig. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet u één van de onderstaande documenten hebben:

  • Een bewijs van de gemeente dat u recht heeft op speciaal taxivervoer (bijvoorbeeld een regiotaxipas)
  • Een bewijs van de gemeente dat u recht heeft op een rolstoel of scootmobiel via de Wmo
  • Een gehandicaptenparkeerkaart van de gemeente
  • Een OV-Begeleiderskaart
  • Als u deze documenten niet heeft: een verklaring van de gemeente waarin wordt uitgelegd dat u Valys nodig heeft.

U kunt de Valyspas digitaal aanvragen op pasaanvraag.nl. Wilt u liever een papieren aanvraagformulier? Dit kunt u opvragen via de website van Valys.

U kunt bellen met Valys via telefoonnummer 0900-9630.

Kilometerbudget

Met een Valys-pas kunt u een bepaald aantal kilometers tegen een laag tarief reizen. Dit heet het Persoonlijk Kilometerbudget (PKB). Voor de kilometers die u buiten dit budget reist, betaalt u het standaardtarief.

Het kan zijn dat u vanwege uw situatie recht heeft op extra kilometers met korting. Dit heet het Hoog Persoonlijk Kilometerbudget. Op de website van HoogPKB kunt u nagaan of u hier recht op heeft.

Deeltaxi Deventer

Binnen de gemeente Deventer (postcodes 7411 t/m 7429) kunt u gebruik maken van deeltaxi. Dit is een particuliere vorm van taxivervoer in de stad Deventer.

Achtergrondfoto